Nederland, Amsterdam: Rijksmuseum
tentoonstellingen

zoeken:
- Nederland
- Noord Holland
- Amsterdam

externe links:
- Rijksmuseum
- Wikipedia
Het Rijksmuseum is in de periode van 18 maart 2003 tot en met 12 april 2013 grondig verbouwd. Op de website van het museum werd destijds hierover het volgende gemeld: “Als museum bestaat het Rijksmuseum al meer dan 200 jaar. Het huidige gebouw, ontworpen door architect Pierre Cuypers, werd in 1885 in gebruik genomen. Komend vanuit de oude stad oogt het museum imposant en ietwat streng, maar vanaf het Museumplein lijkt het op een sprookjeskasteel. Dat enorme gebouw was na meer dan honderd jaar intensief gebruik aan een fundamentele opknapbeurt toe. Daartoe is in het jaar 2000 door het toenmalige kabinet besloten en na een lange aanloop zijn de werken op dit moment in volle gang. Zo kan het internationaal befaamde museum weer voldoen aan de eisen van de moderne tijd. De opdracht aan de architecten luidde: ontdoe het gebouw van latere toevoegingen en zorg ervoor dat het weer een geheel wordt, herstel de heldere indeling van Cuypers. Voorzieningen zoals een museumcafé, een winkel, maar ook de eisen ten aanzien van het klimaat en de veiligheid van de kunstwerken zijn in het ontwerp gecombineerd met de grandeur die het Rijksmuseum eigen is. De bezoeker zal over enkele jaren niet alleen een gerenoveerd museum betreden, maar een volledig nieuw museum.”

De officiële heropening door koningin Beatrix vond plaats op 13 april 2013 en vanaf de dag erna is het vernieuwde Rijksmuseum geopend voor het publiek. Sinds de heropening is het aantal bezoekers sterk toegenomen.

In maart 2014 werd in Den Haag de Nuclear Security Summit 2014 (NSS) georganiseerd; een internationale top, met als doel nucleair terrorisme wereldwijd te voorkomen. Het Rijksmuseum in Amsterdam wou het bezoek van president Obama benutten om meer Amerikanen naar het museum te krijgen. Tijdens het bezoek werd een foto gemaakt op het moment dat de president voor de Nachtwacht stond. Die foto werd gebruikt in een advertentie, die later die week in de cultuurbijlage van de New York Times verscheen. Een paar weken later meldt de NOS dat de online kaartverkoop aan Amerikanen verdrievoudigd is. Maar het Rijksmuseum werd ook geholpen door een grote foto op de voorpagina van o.a. de New York Times. Het AD meldt daarover op 25 maart het volgende:
Nachtwacht siert voorpagina's internationale kranten
De toespraak van Barack Obama gisteren voor de Nachtwacht van Rembrandt blijkt 'pure promotie' voor het Rijksmuseum. Het beroemde schilderij in het Rijksmuseum siert vandaag de voorpagina van vele buitenlandse kranten. 'Dit was het meest indrukwekkend decor waar ik ooit een persconferentie heb gegeven', zei Obama gisteren zelf al.
Onder meer De Britse krant The Times, de Vlaamse De Standaard en de Duitse Frankfurter Allgemeine hebben het werk prominent als opening. Ook The New York Times opent met Obama voor de nachtwacht. De krant heeft een foto gekozen waarop Obama in nagenoeg dezelfde houding staat als de schutter op het beroemde schilderij.
De directeur van het Rijksmuseum reageert verheugd op Twitter over de prominente plek in The New York Times. 'Check, in kleur, boven de vouw', tweet hij. Als een krant opgevouwen in de schappen ligt, ligt de foto 'boven de vouw' bovenaan, voor iedereen duidelijk te zien.