Nederland, Amsterdam: Rijksmuseum - tentoonstellingen
Rijksmuseum

externe links:
- 80 jarige Oorlog
- Gabriel Metsu
80 jaar Oorlog. De geboorte van Nederland.
(12 oktober 2018 t/m 20 januari 2019)
Met een eigentijds tentoonstellingsontwerp van de Vlaamse theatervormgever Roel van Berckelaer toont het Rijksmuseum hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Ook wordt duidelijk hoe het zuiden, nu BelgiŽ, door deze strijd een eigen karakter kreeg. 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland is de eerste grote tentoonstelling die het gehele conflict belicht en ook het internationale perspectief ervan laat zien. Kwesties als godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging die ook vandaag de dag actueel zijn, duiken steeds op.
Objecten als ooggetuigen
In 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland zijn tweehonderd kunstwerken en voorwerpen te zien die zelf een rol speelden in dit conflict en hier Ďooggetuigení van waren. De bezoeker ziet in deze voorwerpen slachtoffers van de beeldenstorm, propaganda, triomfalistische kunstwerken, uitingen van overwinning en verlies en ontroerende persoonlijke herinneringen. Te zien zijn schilderijen van onder anderen Bruegel, Rubens en Ter Borch, beelden van Willem van Oranje en Piet Hein, grote wandtapijten met slagen en belegeringen, wapens en natuurlijk belangrijke documenten als de Pacificatie van Gent en de Vrede van Munster van 1648, waarmee de oorlog eindelijk beŽindigd werd.
Betekenis voor het nu
Begonnen als een opstand tegen het wettige gezag van koning en kerk, ontwikkelde het conflict zich van een burgeroorlog tussen katholieken en protestanten tot een oorlog tussen de staten Nederland en Spanje. De Nederlanden vielen in twee delen uiteen, waarna beide gebieden, nu Nederland en BelgiŽ, uit elkaar groeiden. Het noorden, het huidige Nederland, werd mede dankzij de oorlog ongelooflijk welvarend ťn een wereldmacht. De strijd wordt dan inmiddels ook in AziŽ, Afrika en Zuid-Amerika uitgevochten. Deze ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor zowel noord als zuid staan in de tentoonstelling centraal, waarbij verschillende perspectieven aandacht krijgen. Steeds wordt de vraag gesteld wat de betekenis van deze periode is voor de samenleving waarin wij nu leven. Nederland is immers uit deze oorlog voortgekomen.
Deze tekst is afkomstig van de website van het Rijksmuseum. Op die site zijn ook veel museumstukken te zien. Hieronder linkjes naar een aantal stukken die deel uitmaakte van de tentoonstelling:
- Willem van Oranje;
- De Zielenvisserij;
- Spaanse strijdhengst;
- Piet Hein;
- Hoed van Ernst Casimir I;
- Ambrogio Spinola;
- Amsterdam als centrum van de wereldhandel;
- Hongerende bevolking Leiden;
- BeŽdiging vredesverdag;
- Landschap in BraziliŽ.

Tijdens de verbouwing van het Rijksmuseum waren de 17e-eeuwse topstukken van december 2003 tot 17 maart 2013 voor het publiek te zien in de Philipsvleugel. Hier werden ook kleine wisselende tentoonstellingen gehouden zoals de tentoonstelling “Gabriël Metsu Een meester herontdekt” (16 december 2010 tot 21 maart 2011).. Het dagelijkse leven van de 17de eeuwse Nederlander, daarover gaan de meeste schilderijen van Gabriël Metsu (1629-1667). De in Leiden geboren Metsu verhuisde in 1654 naar Amsterdam. Daar werd hij de belangrijkste vertolker van het “genretafereel”: mensen in alledaagse situaties. Alle lagen van de bevolking, hun typerende kostuums en bezigheden zette hij neer met een uitzonderlijk gevoel voor detail. Ook schilderde hij historiestukken, portretten en stillevens. Ondanks zijn vroege dood liet hij een indrukwekkend oeuvre na, waarvan nog ongeveer 130 schilderijen bekend zijn. Van zijn werken waren er 35 in deze tentoonstelling te zien. Een paar van zijn schilderijen op de website van het Rijksmuseum:
- Het zieke kind;
- De jagersbuit;
- De oude drinker.