Nederland: Kasteel Beverweerd (Werkhoven, Utrecht)
zoeken:
- kastelen
- Utrecht

externe link:
Wikipedia


Slepend vastgoedavontuur kasteel Beverweerd in Werkhoven ten einde
Slager en vastgoedondernemer Sjan van Ettekoven kocht onlangs voor ruim 4 miljoen euro (4.250.000) het Werkhovense kasteel Beverweerd. Als kind raakte hij al gefascineerd door het kasteel, omdat de boerderij van zijn oom erop uitkijkt. Met de koop komt een einde aan een slepend vastgoedavontuur.
Ondernemer Van Ettekoven staat nog elke dag in zijn winkel Chateau Briand in Hilversum. Hij combineert de slagerij met de exploitatie van zijn vastgoed: in zijn portefeuille zitten panden in heel Nederland. Plannen voor kasteel Beverweerd heeft Van Ettekoven nog niet ontvouwen. Wel heeft de huidige bewoner van het kasteel, schilder en voormalig meestervervalser Geert Jan Jansen (1943) al laten weten niet te zullen vertrekken.
De afgelopen vier jaar had Van Ettekoven concrete plannen voor de koop. Lang werd hij niet serieus genomen als kandidaat-koper, vertelde hij: ze zagen hem als 'dat slagertje'. Dit jaar dreigde opnieuw een koop te mislukken en kon hij zijn slag slaan door het al gesloten koopcontract over te nemen. Voordeel van het uitstel: ,,De prijs was nu een stuk lager."
Met de verkoop van het kasteel komt een einde aan een slepend vastgoedavontuur dat in 2006 begon. Het kostte de zorgorganisatie Philadelphia miljoenen. Philadelphia levert zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. De organisatie kocht het kasteel in 2006 voor 6,4 miljoen en investeerde er daarna nog eens miljoenen in. Het idee was om er woningen voor oudere vegetariŽrs te bouwen. Die kwamen er ondanks subsidies en leningen van onder meer ABN Amro niet.
Naast de rente betaalde Philadelphia de laatste jaren een fors bedrag aan beveiliging van het kasteel en het landgoed. Die vond de stichting nodig na een inbraak, brandstichting en een bommelding in de aanloop naar de verkoop aan vastgoedonderneming Dana Motek. Die verkoop ging vervolgens niet door, omdat Dana Motek zijn betalingsverplichting niet nakwam.
Philadelphia zag maar 3,25 miljoen euro terug van het geld dat zij in kasteel Beverweerd in Werkhoven stak. De 3,25 miljoen euro betaalde De Hoeksteen BV, de vennootschap van vastgoedman Van Ettekoven op 31 mei. Diezelfde dag verkocht de vennootschap het kasteel door aan Van Ettekoven zelf voor een miljoen meer.
www.ad.nl Hans Reichart 15-06-17, 08:34