Nederland: "rondje IJsselmeer" door Overijssel, Flevoland, Drenthe, Friesland en Noord Holland
fotogalerij Met de titel willen wij niet de verwachting wekken dat we een rondje over het IJsselmeer hebben gevaren of alleen over de oevers van de voormalige Zuiderzee hebben gereden. Maar we zijn er goed beschouwd wel omheen gereden; tegen de klok in ...

dag 1: Zwolle
Op onze vertrekdag was het enorm slecht weer; de hele dag regen. Dus onderweg naar Zwolle geen tussenstop gemaakt om even ergens te wandelen. Ook een stadswandeling was met dit weer geen doen. We zijn later dan de bedoeling was naar Zwolle gereden en hebben daar eigenlijk alleen maar wat gegeten en overnacht.
overnachten/eten
Het hotel Apart! Food & Drinks Apartments ligt in het centrm van Zwolle. Op korte loopafstand was er een parkeergarage en er waren voldoende eetgelegenheden in de buurt. We hebben tapas gegeten bij La Bodega; niet echt geweldig. De hotelkamer was prima; heel ruim en modern ingericht.

Apart! Food & Drinks La Bodega La Cucaracha La Cucaracha Tommie look-alike in Zwolle Tommie look-alike in Zwolle

dag 2 & 3: Dalfsen en omgeving
Dalfsen ligt ongeveer 15 kilometer ten oosten van Zwolle.
bezienswaardigheden
- Landgoed Colckhof & Havezathe Den Alerdinck;
- Havezathe Den Berg;
- Dalfsen;
- Besthemenerberg & Steile Oever;
- Landgoed Den Aalshorts;
- Zwolle.
overnachten/eten
Het Muzehuis is een appartementje in een gebouwtje op het erf van de eigenaren. Een hele landelijke omgeving net buiten de bebouwde kom van Dalfsen. Er werd 's ochtends een werkelijk geweldig ontbijt gebracht; voldoende om ook nog van te lunchen. Supermarkten binnen 5 minuten rijden te bereiken en ook voldoende eetgelegenheden in de buurt. Wij aten bij Het Roode Hert op een paar minuten rijden van het appartementje. Best prima!
Het centrum van Zwolle is met de auto binnen 20 minuten te bereiken. Wij vonden het oude centrum zeker een bezoek waard en het leek ons gezellig. Na onze stadswandeling hebben we Mexicaans (tapas) gegeten bij La Cucaracha. Best lekker!

Het Muzehuis     Badman Badman

dag 4: Dalfsen - Uffelte
Uffelte ligt een half uur rijden (35 kilometer) ten noorden van Dalfsen. Wij zijn er met een omweg naar toegereden.
bezienswaardigheden
- Kampen;
- Schokland.
overnachten
Appartement Zus en Zo ligt aan de Uffelterkerkweg, buiten de bebouwde kom richting Havelte. In laatstgenoemde dorp is o.a. een supermarkt; slechts enkele minuten rijden vanaf het appartement. Vanuit het appartement loop je zo het Uffelter Binnenveld op. Het appartement is geheel in jaren 70 stijl.

dag 5 & 6: omgeving Uffelte
bezienswaardigheden
- Nationaal Park Weerribben-Wieden;
- Blokzijl;
- Steenwijk;
- Giethoorn;
- Frederiksoord - Koloniën van Weldadigheid;
- Landgoed Overcinge.
overnachten/eten
Appartement Zus en Zo. Lunch bij Theeschenkerij de Wieden (foto links) bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in St. Jansklooster en de volgende dag bij Smit's Paviljoen in Giethoorn. Al lopende door Giethoorn zien we maar liefst 2 Tommie look-alikes waarvan er een diep in slaap is.


dag 7: Uffelte - Harlingen
Harlingen ligt 90 kilometer (een uur rijden) ten noordwesten van Uffelte.
bezienswaardigheden
- Nationaal Park Drents Friese Wold;
- Fochteloërveen;
- Harlingen.
overnachten/eten
Na een flinke wandeling door het Nationaal Park Drents Friese Wold nuttigden we een stevige lunch bij De Lange Dorpsrestaurant in Diever.
We overnachten in een klein appartementje aan de Heiligeweg 48 in Harlingen. Het is de benedenverdieping van een huisje uit 1899. Het bevindt zich midden in het centrum van Harlingen; alleen op zondag en op andere dagen na 17:00 uur gratis parkeren (betaald parkeren niet langer dan 4 uur aaneengesloten). Restaurants en supermarkten op zeer korte afstand.

dag 8: omgeving Harlingen
Vandaag even wat minder gewandeld; het was ook niet echt fantastisch weer. We deden een poging de ANWB Toeristische Autoroute "Havensteden" te volgen maar de borden waren niet te vinden. Het ANWB-boekje was al 16 jaar uit dus het zou zo maar kunnen dat de route niet meer bestond. Dus zochten we zelf al rijdend maar uit wat eventueel een mooie rit zou zijn. Achteraf even de ANWB website bekeken; de route bestaat nog wel maar is niet meer voorzien van bordjes. Blijkbaar heeft de ANWB nog maar 4 bewegwijzerde autoroutes.
bezienswaardigheden
- Harlingen;
- Poldermolen De Snip;
- Kliffen in Gaasterland;
- Stavoren;
- Project Lânskip bij Hindelopen.
overnachten/eten
We waren van plan te gaan eten in het restaurant van de eigenaren van het appartementje. Om de hoek runden zij "Ons Food & Wine". Helaas gesloten en op zoek naar een ander restaurant kwamen we uit bij Café 't Noordeke/Restaurant Noorderpoort. Prima!

Heiligeweg 48 Heiligeweg 48 Tommie look-alike in Harlingen Restaurant Noorderpoort Tommie look-alike in de wei bij koeien

dag 9 & 10: Terschelling
Vanuit de haven van Harlingen was het ongeveer 2 uur varen naar de haven van West Terschelling. Rederij Doeksen verzorgde de overtocht. Vanaf ons appartement was het maar een paar minuten rijden naar de plek waar we de boot op moesten.
bezienswaardigheden
Terschelling.
overnachten/eten
Terschelling Recreatie Vakantiepark Tjermelân in Oosterend. Na aankomst op het eiland genoten van de lunch bij Eetcafé Storm. De dag er na waren veel eetgelegenheden gesloten en kwamen we voor het diner uiteindelijk weer bij Eetcafé Storm terecht. Flinke porties voor een goede prijs; en nog lekker ook.

dag 11: Terschelling - Hoogkarspel
Hoogkarspel ligt nog geen 100 kilometer (via de Afsluitdijk) ten zuidwesten van Harlingen, in de driehoek van Medemblik, Enkhuizen en Hoorn.
bezienswaardigheden
- Terschelling;
- Harlingen.
overnachten
Vakantiehuis Logeren boven Amsterdam in Hoogkarspel is een ruim en mooi appartement/huis met een groot terras aan het water. Supermarkt en eetgelegenheden op korte afstand.

Rederij Doeksen Tjermelân Tommie look-alike Logeren boven Amsterdam Logeren boven Amsterdam

dag 12 & 13: omgeving Hoogkarspel
bezienswaardigheden
- Kasteel Radboud, Medemblik;
- Wieringermeer;
- Edam;
- Hoorn.
overnachten/eten
Restaurant Van Dis is op loopafstand van het appartement. Prima eten!