Nieuw Zeeland: Noordereiland (februari 2014)
Net als 10 jaar geleden vliegen we met Singapore Airlines. Inmiddels is het entertainmentsysteem in het vliegtuig geen nieuwigheid meer, maar nog wel een helpende hand om de tijd door te komen. Films kijken valt ons tegen; het geluid is erg slecht. De catering is prima en gedurende de reis komt men meerdere keren langs met drinken.
Na een vlucht van bijna 12 uur landen we in Singapore. In Terminal 3 wachten we 3 uur totdat de vlucht naar Auckland vertrekt. We doden de tijd door o.a. via internet (WiFi beschikbaar) het laatste nieuws te checken en e-mails te versturen. Na een vlucht van 9 uur zijn we iets voor middernacht dan eindelijk in Nieuw Zeeland. Gelukkig gaan we vlot door de douane (3 kwartier) en komen we, na een taxirit van ongeveer 25 minuten, in het hotel aan. Daarmee komt een reis van bijna 30 uur (van deur tot deur) ten einde. De terugreis zal nog langer duren.
We gaan de volgende dag niet gelijk op pad met de camper, maar blijven een dag in Auckland om eerst even een beetje te acclimatiseren. Het verhuurbedrijf (Britz, Maui, Kea etc.) ligt vlak bij het vliegveld. Dus dat betekent een taxirit richting luchthaven. Het is erg druk en als we eindelijk aan de beurt zijn blijkt de camper helaas niet helemaal in orde. De klep, waar achter de electriciteitskabel wordt opgeborgen, zit niet goed vast. De reparatie duurt minstens een half uur. De medewerker van Britz geeft aan dat er een supermarkt in de buurt is en stelt voor dat we even inkopen gaan doen terwijl de klep wordt gemaakt. Goed idee! We krijgen een auto mee en aanwijzingen hoe we naar de supermarkt moeten rijden. Als we terugkomen staat de camper klaar en kunnen we eindelijk op weg.

dag 1: Auckland
dag 2: Auckland - Miranda
dag 3: Miranda - Opoutere
dag 4: Opoutere - Whakatane
dag 5: Whakatane
dag 6: Whakatane - Golden Springs
dag 7: Golden Springs - Tongariro NP
dag 8: Tongariro NP
dag 9: Tongariro NP - Stratford
dag 10: Stratford - Opunake
dag 11: Opunake - Wanganui
dag 12: Wanganui - Masterton
dag 13: Masterton - Dannevirke
dag 14: Dannevirke - Clive
dag 15: Clive - Waitomo Caves
dag 16: Waitomo Caves - Parakai
dag 17: Parakai - Trounson Kauri Park SR
dag 18: Trounson Kauri Park SR - Ruakaka
dag 19: Ruakaka - Orewa
dag 20: Orewa - Auckland

Klik op de dag voor meer informatie.

Ten tijde van onze reis over het Zuidereiland beheerste de moord op Theo van Gogh, en alle gebeurtenissen daarna, het nieuws. Tijdens deze reis volgen we een lichter onderwerp: de Olympische Winterspelen in Sotsji. Terwijl het vliegtuig in Singapore naar de gate rijdt, vernemen wij via teletekst (smartphone) dat Sven Kramer de 5 km heeft gewonnen en dat het zilver en brons ook voor Nederland is. Eenmaal in het hotel in Auckland, in het holst van de nacht, volgen we via radio 1 de laatste 3 ritten van de 3 km van de dames en horen we dat Ireen Wüst goud wint. In de dagen erna volgen nog 22 medailles (waarvan 1 shorttrack-plak); Nederland eindigt daarmee als 5de in het algemeen klassement. Een ongekende prestatie!
Andere opvallende nieuwsfeiten tijdens onze reis: moord op oud minister Borst, onrust in Oekraïne (de Russen bezetten de Krim) en een vliegtuig van Malasia Airlines op weg van Kuala Lumpur naar Beijing verdwijnt van de radar en blijft spoorloos. Overigens was er vlak vr onze vakantie een aardbeving op het Noordereiland. Klik hier voor het bericht van De Volkskrant.

info:
Alle campings waar wij hebben overnacht, hadden een keuken. Vaak met boiler waar je zo heet water voor koffie uit kon tappen of een waterkoker. Soms lagen er ook afwaskwasten, afwasmiddel en theedoeken. Heel handig ...in bijna iedere plaats is een openbaar toilet. De meeste zijn netjes en schoon. In de wat grotere plaatsen is meestal wel een supermarkt (New World, Countdown) te vinden met een behoorlijk assortiment. In de kleinere plaatsjes is vaak een kleine winkel van de keten 4 Square.
Bij Pack 'n Save wordt "water in a box" verkocht; 10 liter met een tapje. Ideaal voor diegene die niet van water met een chloorsmaak houdt. Wij Nederlanders zijn erg verwend met het water dat bij ons uit de kraan komt ... dus we vermoeden dat vele landgenoten het Nieuw Zeelandse kraanwater niet echt lekker vinden. Het is overigens wel veel beter dan het water in de VS.